Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Soft Moon behövde inga ord

03.04.2013 12:24 | Skriven av HBL Nöje i musik

Det blev en förväntat fin tisdagkväll på Kuudes Linja när amerikanska post-punkbandet The Soft Moon gjorde sin debutspelning i Finland. Killarna från San Francisco är på en 20+ gig lång turné på gamla kontinenten med höstens starka album Zeros i bagaget. Helsingfors var fjärde anhalten.

The Soft Moon grundades för bara drygt tre år sedan som ett soloprojekt för gitarristen Luis Vasquez, och det är fortfarande han som står i centrum, både på scen och i fråga om låtskrivandet. Men livetrions starkaste länk var utan vidare bassisten Justin Anastasi som höll spänningen i låtarna uppe med sin närmast övermänskliga rytm- och tempokänsla. På den heltäckande matta som Anastasi och trummisen Keven Tecon vävde fram var det lätt för Vasquez att spela rollen av den besatta frontmannen, låta gitarren yla och eka, och ibland gå fram till micken för ett ”hey” eller ”yeah” eller ”weyh”. Mer behövdes inte.

Några kapitel mer text bjöd förbandet, Helsingfors egna Beastmilk på. Kvartetten som nyligen sajnade nytt albumkontrakt med Svart Records verkar fortfarande söka sin stil, och bjuder på stora variationer i anslag och kvalitet, också inom de enskilda låtarna. Styrkan i bandets ”apokalyptiska post-punk” är sångaren Kvohsts (även känd som Mathew McNerney från Hexvessel) och gitarristen Johan ”Goatspeed” Snells dialoger mellan röst och dist.

Låtarna börjar ofta trevande och byggs upp långsamt via diverse omvägar, innan man hittar kartan, kommer ut på motorvägen och släpper upp kopplingen. Men när det rullar på som bäst är Beastmilk helt oantastliga. Tisdagens spelning var den punkigaste jag sett med dem hittills. Det blir spännande att höra hur det låter nästa gång.

I motsats till amerikanerna som lät publiken klappa in dem för en encore, var den enda kommunikationen mellan Beastmilk och publiken ett mumlande ”kiitos” när bandet utan att ens titta upp tog sina pinaler och gick av scenen. Kyligt.

Lyssna på The Soft Moon på Spotify och Beastmilk på Bandcamp

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.