Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Då kom polisen …

22.11.2012 09:52 | Skriven av HBL Nöje i musik

Nu prövas medborgarnas rättskänsla igen. I en Facebookuppdatering i går berättade musikmångsysslaren Aki ”Wequ” Nylund om hur långt det kan gå när statsmakten på allvar tar till de tvångsmetoder som lagen om upphovsrätt, även känd som Lex Karpela, medger.

Akis dotter hade för ett år sedan försökt hitta Chisus nya album på nätet, och lyckats googla fram några länkar som laddade ner några spår som ändå inte fungerade. Pappa köpte till slut skivan åt flickan.

I våras kom ett brev med uppmaningen att betala 600 euro och skriva på ett kontrakt med tystnadslöfte, annars går saken till rätten.

Aki undrade förstås vad i h***ete som pågår, men fick samma svar om igen. Betala och skriv på, eller vi ses i rättssalen. Aki skickade en förklaring över vad som hänt, och fotograferade Chisus album med konsertbiljetterna han precis köpt, och skickade allt till skivbolaget Warners jurister.

Lite efterforskning visade senare, att det var Warner och ”piratjägarna” TTVK som själva laddat upp Chisus album till Pirate Bay, i akt och mening att ”catch a predator”, det vill säga använt plattan som bete för att se vem som hugger, och sedan slå till mot IP-adressen. *

Nu i veckan ringde polisen på dörren hos Aki, och krävde att få dotterns dator med sig. Aki fann situationen absurd, och undrade om han borde ringa en advokat. ”Det har ingen betydelse, datorn följer med oss”, meddelade polisen, och uppmanade Aki att betala ”den där summan, som ju inte ens är fyrsiffrig”.

Aki gjorde som vem som helst hade gjort – berättade om saken på Facebook. Nu har hans story delats tusentals gånger, och i kommentarerna debatterar sympatisörer och vänner av lag ordning om vem som är skurken i dramat. På Twitter är hashtaggen #chisugate. Artisten har själv beklagat 9-åringens öde.

För egen del ställer jag mig vid sidan om och himlar över polisens beteende och kommentarer, skivbolagets och TTVK:s avsikter och praxis, och speciellt de tvångsmetoder som ordningsmakten tydligen har för att utreda fall som gäller upphovsrättsbrott. Det är kanske något att fundera på också i förhållande till kampen för det fria internet.

Vad får bängen att knacka på din dörr?

* Detta påstår alltså Aki i sin Facebooktext. Warner Music Finlands chef Niko Nordström dementerar, liksom TTVK

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.