Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Vill du verkligen träffa någon som dig själv?

11.05.2012 11:19 | Skriven av HBL Nöje i musik

Allt fler program, operatörer och tjänster på internet vill veta allt mer om sina användare. Alla klick man gör, alla sidor man besöker och saker man gillar sparas, för att operatörerna på nätet ska kunna erbjuda ”just dig” den ”bästa personliga upplevelsen”.

Vad det innebär i praktiken är att din upplevelsevärld krymper.

Det är klart det kan vara roligt att få tips om saker man gillar, men det får inte sättas i system, så att allt man som t.ex. Oasis-fan till slut erbjuds är band som låter likadant och folk som tycker som en själv.

Spotify integrerades just med två nya dating/social tjänster, Tastebuds och Fellody, som bägge har för avsikt att utnyttja infon om vad du lyssnar på för musik, för att kunna hitta en person du tycker om.

Så här beskriver Spotify själv Tastebuds: ”Appen matchar dig med en potentiell partner baserat på de artister som du lyssnat mest på och din samling av spellistor. Kön, ålder och plats filtreras och sen får du direkt ett meddelande om eventuella matchningar och en uppmaning att dela spellistor med dem direkt.”

Och så här beskriver de Fellody: ”Dra och släpp en av dina spellistor i appen för att hitta vänner och potentiella partners med den högsta matchfaktorn. Du kan direkt skicka en “flirt” eller bläddra bland dina matchningar för att upptäcka ny musik.”

Någon som vill prova? Sten Garmark, Director of Platform, på Spotify, säger: “Din musiksmak är ett av de vanligaste samtalsämnena på en dejt och det är viktigt att ha liknande smak, oavsett om det är en dejt eller bara när du träffar en ny vän. Harmoni på Spotify kan vara ett jättebra sätt att hitta nya vänner eller starta en relation på.”

Stämmer det faktiskt? Vill man träffa uteslutande folk som lyssnar på samma musik som en själv? Jag påstår att nej. Några av de finaste människor jag känner har den – i mitt tycke – värsta musiksmaken någonsin, och det är förbannat kul att racka ner på vad den andra diggar, hellre än att sitta och vara överens. Musiksmak är dessutom så personligt, att även om vi båda skulle gilla samma band eller låt så är jag bombis att det är av olika orsaker. Då sitter man där i falsk konsensus och undrar varflr stämningen är så tryckt – båda gillar ju Kent!

Det är nästan synd att en så stark idé och välfungerande tjänt som Spotify ska beblanda sig med en massa dating- och social-crap. Först gifte de sig med Facebook, vilket var helt onödigt för de fungerade alldeles bra var för sig, och nu då ska det kladdas med Tastebuds och Fellody.

Jag tycker ”related artists” är en av de finaste features Spotify har, och  jag har upptäckt en massa fint via den. Men hela tanken bakom begreppet tastebuds känns lite inkränktande och nästan sårande – som om jag hade en musiksmak som kan definieras!? Bah!

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.