Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Wag the SEAL Team Six

27.05.2011 14:06 | Skriven av HBL Nöje i Okategoriserad

I Barry Levinsons film Wag The Dog (1997) spelar Dustin Hoffman en cynisk Hollywoodproducent som iscensätter ett fiktivt krig mot Albanien för att avleda uppmärksamheten från presidentens snedsteg med en ung scoutflicka. Falska bilder från krigszoner matas till medierna som blint kör ut dem och strax tror hela USA att de är krigstillstånd.

Alla krig behöver hjältar, och i ”befrielsen av Albanien” är det Sgt William ”Old Shoe” Schumann (Woody Harrelson) som görs till en Jessica Lynch. Liksom Lynchs historia är Schumanns bravader också påhittade, men används sorglöst för att ge den patriotiska massan fårskallar något att hurra för. (Lynchs historia skrevs för övrigt av Vita husets PR-agent Jim Wilkinson.)

Marinens specialstyrka Seal Team Six som gick in och avrättade Osama höjdes plötsligt och välregisserat till en ny William ”Old Shoe” Schumann och som om det inte var patriotiskt fjantigt nog tog Disney Corporation och mutade in varumärket Seal Team 6 bara två dagar efter tillslaget. I torsdags (26.5 2011) drog Disney tillbaka sin ansökan, efter att man fått hård kritik av både politiska kommentatorer och marinen som själv vill behålla rätten till varumärkena Navy Seal och Seal Team. (Det var för övrigt också Seal-trupper som ”fritog” Jessica Lynch.)

Bilden på den ”döde Osama” som kablades ut var en photoshoppad komposition som lurade många.

Kopplingen mellan Wag The Dog och USA:s krig mot terror är inget nytt, men i och med mordet på Osama bin Laden som medierna tutade ut några veckor sedan, knöts film och verklighet ännu tätare samman. I Wag The Dog leder glorifieringen av ”Old Shoe” till att man hastigt tillverkar en countrysång med samma namn, och den blir naturligtvis en all-American hit.

Verkligheten är minst lika absurd som film. Här är en video med sången Americans, That’s Who som countrystjärnan Larry Gatlin spelade in några dagar efter Osama-mordet. Videon är gjord av mig själv. Varsågoda och njut!

YouTube Preview Image
fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

Ett svar

  • Miika says:

    Så, då antar jag att du har rättigheterna till musiken?

    Eller är det här med upphovsrätt något man bara svänger till med när det är bekvämt för en själv?