Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Eurovisionen, Semifinal 1, del 1

19.05.2010 17:29 | Skriven av Ola Södermark i Eurovision

Tisdag 25 maj avgörs den första semifinalen som alltså ska utse de första 10 finalisterna. Experter och förstå-sig-påare menar att den här första semin är svagare än den semifinal två. Jag instämmer i detta och viftar lite extra med den finska flaggan, för Finlands del är det ett bra faktum då vi ju tävlar här. Om ni vill lyssna på låtarna så kan ni gå via den här länken. PreviewPlayer
Det här är vad vi tävlar mot :

1. Moldavien ”Run Away” Sunstroke Project & Olia Tira

Moldavien inleder sitt nummer med ett fiolintro, vilket ju var ett framgångsrikt koncept 2007 när Natalia Barbu tog Moldavien till final och slutade på en 10:e plats där. I övrigt slutar likheterna där. I år satsar man på eurodisco av den klassiska sorten och trots att refrängen är ganska hookig så förstörs låten av ett rörigt och pajasaktigt scenframträdande. Ett plus dock för saxofonsolot. Minst sagt ett lustigt inslag, men uppfriskande sådant. (2/5)

2. Ryssland ” Lost and Forgotten” Peter Nalitch & Friends

Det här har jag väldigt svårt att få grepp om. Är det på på riktigt eller något slags skämt? Känslan jag har fått är att man i Ryssland tar Eurovisionen på fullaste allvar vilket borde betyda att det här är seriöst menat. Vilket gör mig ännu mer perplex. Möjligheten finns att vemodiga själar över hela europa tar det här till sig, och i så fall ser vi nog Ryssland i final. Jag förhåller mig ändå väldigt tveksam till det här. (2/5)

3. Estland ”Siren” Malcolm Lincoln

Vemodet är påtagligt men låten är lite för tunn för att det ska känslan ska förmedlas på riktigt. Estland som var ett sådant starkt land i den här tävlingen under sent 90-tal och början av 2000-talet börjar tappa greppet. Fantastiska bidraget Rändajad från förra året är undantaget. Årets låt kommer inte ens i närheten av det. (1/5)

4. Slovakien ”Horehronie” Kristina Pelakova

Nu börjar det likna något. När Pelakova börjar sjunga omgiven av en mänsklig skog känns det som att tävlingen börjar på allvar. Vackert och stämningsfullt om än en aningen för bokstavlig tolkning av låttiteln. Horehronie är nämligen ett vackert område i Slovakien där floden Hron flyter förbi. Det finns stora chanser till en finalplats om hon bara får det på scenen. För låten i sig är definitivt stark nog. (4/5)

5. Finland ”Työlki Ellää” Kuunkuiskaajat

Startpositionen är ganska lyckad tror jag. Att kunna rida lite på etnovågorna som Slovakien skapat och sen dra en finsk tvist på det hela kan vara ett lyckat recept. Utifrån de första repetitionerna ser det dessutom ut att kunna bli ett ganska snyggt nummer. Efter tre ballader på raken behövs lite upptempo, vilket Kuunkuiskaajats folkmusiknummer bjuder på. Och en stor skopa gott humör, vilket kan räcka långt. (4/5)

6. Lettland ”What for?” Aisha

Här har vi ett snyggt beat, i en riktigt hyfsad låt. Det största orosmomentet verkar vara Aishas röst. Det lät väldigt svajigt på första repetitionerna som hon genomförde på stora scenen i söndags. En annan svaghet kan ligga i den något enformiga refrängen som upprepas gång på gång. Om rösten håller på tisdag kan hon mycket väl ta sig vidare. Annars blir det platt fall. Garanterat. (3/5)

7. Serbien ”Ovo Je Balkan” Milan Stanković

Serbien kör i år på ett gammalt beprövat kort. Klassisk balkanpop, som gjord för att göra publiken på gott humör, och det ser onekligen ut att bli ett intressant nummer, även om låten i sig är lite tjatig så kan de nog dra in en hel del röster, framförallt från sina grannländerna. Bör ta sig till final ganska lätt. Trots sångarens mycket lustiga frisyr. (3/5)

8. Bosnien & Herzegovina ”Thunder And Lightning” Vukašin Brajić

Till skillnad från grannen Serbien så kör man här med rock. En lite irriterande och småtråkig lightrock som inte borde ha nånting att hämta här. Men då har å andra sidan Bosnien/Herzegovina inte missat finalen på 10 år. Men ett avancemang här vore mer ett tecken på grannsolidaritet än en konkurrenskraftig låt. (1/5)

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.