Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Förberedd för festivaloväder i 8 punkter och en video

01.07.2014 17:39 | Skriven av Julius Uusikylä i musik

Det ösregnar och ditt favoritband spelar på festivalen du väntat på i månader. Helst vill du ju inte endast överleva utan lunginflammation, men även njuta av konserterna. Och så råkar gummistövlarna och kurabyxorna ligga i farstun på sommarstugan. Jag passade på att fota utrustningen som faktiskt höll mig alldeles torr och glad hela söndagen på Tuska.

Lager på lager. Vattentäta skor. Vattentät jacka. Tuskaan mennään tietenkin siks six six!

A video posted by Julius (@juliusuk) on


(klicka på bilden ovan för att se videon på Instagram.)

Här i några punkter:

1. Lämna paraplyet hemma. Oftast är paraplyer förbjudna på festivalområden, om inte borde de definitivt vara det. Man sticker väldigt lätt övriga firare i ögonen med ett paraply, i synnerhet om det blåser litet grann. Dessutom ser de övriga besökarna hellre på banden än på ett hav paraplyer. Och om det blåser är det ett ganska värdelöst regnskydd som lätt går sönder.

 

Konstfiberkläder.

Beklagar den usla kvaliteten på de här mobilbilderna! Det blev, som vanligt, brottom att hinna i tid till festivalområdet. Det får fungera som bevis för att det ändå ganska snabbt går att klä sig vettigt.

2. Konstfiberkläder. Jag fick snilleblixten att dra på mig min joggingutrustning. Fungerade utmärkt under den övrigt normala klädseln t-ksjorta, tröja, jeans och jacka. Om det understa lagret blir vått trycks fukten ut i de yttre klädlagren och huden hålls torr(are) och det känns varmare. Passade fint med svart under mina söndriga urgamla jeans dessutom. Inget måste, men en tanke värd att tänka.

 

20140629_007

3. Håll fötterna torra. Seriöst, kanske den viktigaste punkten. Det mesta går att uthärda bara fötterna är torra. Ett gammalt knep är att sätta yllesockor underst och en vanlig strumpa ovanpå. Nu vet jag inte vad en fotvårdare säger om det, men åtminstone hålls fötterna torrare, då fukten samlar sig i den yttre sockan. Samma tanke som i konstfiberkläderna på vilka fukten inte fastnar utan trycks ut bort från huden i de övre lagren.

 

Håll fötterna torra!

4. Håll fötterna torra. Ja, den här punkten är viktig och tål att upprepas. Vattentäta skor är ett väldigt mycket bättre alternativ än tygtossor. De här vegan-bootsen skötte jobbet alldeles utmärkt. Gummistövlar går förstås, man kan ju sedan fråga sig hur bekväma de är att gå i en hel dag. (”Gummistövlar och gul regnrock är ju sen inte så rock” sa mitt festivalsällskap. Några gula regnrockar bongades nog på Tuska.)

 

5. Huva eller hatt. Kan vara skönt att klä något på huvudet då regnet piskar. Munkjacka med huva under vattentätt lager fungerar troligen bra.

 

skarf

6. Skarf. Kan ju vara bra att ha nära till hands hängandes vid bältet. Kan tas fram som solskydd för huvudet om vädret plötsligt växlar. Eller att torka den svettiga eller våta pannan i. Eller något annat fräscht. Ser bra ut (?).

 

7. Vattentät jacka. Den svarta läderjackan jag gick i kanske inte gillar regn men är i varje fall väldigt vattentät.

 

8. Förvara telefonen vattentätt. Till exempel i den vattentäta jackans ficka. I nödfall i en plastpåse i fickan. Det här kan jag heller inte understryka tillräckligt. I färskt minne har jag fortfarande mitt besök till Sonisphere 2010 i Björneborg, då festivalfolket satt glatt på gräsmattan intill området och sörplade i sig diverse drycker i solskenet, och plötsligt drog ett riktigt oväder över. Blixtar, ösregn och otroliga vindhastigheter dök upp oväntat. Alla blev genomsura (men de flesta ändå glada, eftersom värmen höll i sig och stormen gick över), och min telefon, som satt i jeansfickan, blev vattenskadad. Jag visste ingenting då om en död och tiotals skadade inne på festivalområdet, medan flickvän och diverse familjemedlemmar satt hemma och var något oroliga då de inte fick tag på mig då de läste nyheten på webben. Kunde ha undvikts. Kom också ihåg att hålla telefonen laddad.

Okej, sedan säljer förstås alla festivaler engångsregnkappor som man kan köpa till överpris – det är troligen värt pengarna om din jacka inte är vattentät. Men den håller inte fötterna torra, vilket seriöst är enligt mig viktigare än att ha torrt om axlarna. Våt blir man i någon grad ändå oberoende av klädsel, men kom ihåg: håll fötterna torra.

I övrigt tänkte jag skriva att det är lika bra att strunta i att hålla huvudet torrt och frisyren i skick – ingen ser ändå din frisyr om du har den i en plastpåse. Men man kan ju vara kreativ och till exempel vika en turban åt sig av plast. Såg ett par riktigt fina som tyvärr inte fastnade på bild.

Extratips:

Ledig bajamaja

Ledigt.

• Kom ihåg att ladda telefonen före du går in på området. Du kommer troligen att behöva den.

• Bajamajan är ledig och olåst om symbolen i dörren är 50/50 röd och grön. Om du känner dig osäker kan du ju alltid knacka på före du stormar in.

• Glöm inte att ladda telefonen i förväg. Sa jag det redan?

… Och till sist hoppas vi på bättre väder inför resten av årets festivaler, och hela sommaren för den delen.

/Julius

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.