Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Sista chansen för McCoy?

18.09.2012 15:54 | Skriven av HBL Nöje i musik

Vad tänker du på när du hör namnet Andy McCoy? Jag gissar att du tänker på Hanoi Rocks, färggranna kläder, droger, kaxighet och ylande gitarrer. Och så alla myter.

Jag har intervjuat Andy ett par gånger, och hört anekdoterna: om hur killarna i Hanoi Rocks brukade kasta sig ner för hotelltrappor för att få kicks, hur de bodde i tunnelbanan i Stockholm och levde på bara morötter från en åker i England, om resor till Indien, överdoser och mental uppväckelse, om hur han föll från en balkong på femte våningen och överlevde, om hur han hotade rockjournalist Österman med kniv för att få artikeln om sig själv på första sidan i Rumba, och hur han somnade med en tigerräka i munnen under vår senaste intervju, om hans konstutställning, om hur han schabblade bort samarbetet med Chris Shiflett i senaste bandprojektet The Real McCoy.

Jag kommer inteatt glömma hur vi – några tiotal journalister – hösten 2009 satt i Kabelfabriken och väntade på McCoy, Shiflett och de andra i bandet. Andy somnade mitt i presstillfället. Bandet drog ut på Finlandsturné men hann spela bara tre städer innan Shiflett packade ihop och åkte hem.  ”Det går inte att jobba med dem”, sa han senare, med hänvisning till Andy och hustrun Angela, som också var med som solist.

GREASE HELMET. Ben Varon, Nicu Etelävuori, Jere Garcia, Andy McCoy och Snoopy Rechberger.

Det var ett grymt magplask för en rockstjärna på internationell, som Andy trots allt alltid varit och fortfarande är. Det gick en tid, och snart det började ryktas om ett nytt band. Andy med Jere Garcia från Accu och Nicu Etelävuori från Amorphis hade i all hemlighet börjat spela ihop. Senare kom trummisen Jan ”Snoopy” Rechberger från Amorphis också med, och sist men inte minst karismatiska gitarristen Ben Varon (som annars spelar med Idols-Ari Koivunen i Amoral).

Snabbspola till augusti 2012, och bandet Grease Helmet börjar plötsligt hända på riktigt. Skivkontrakt, management, distribution, video, singel, album och releaseparty … men ingen konsert. Ännu.

YouTube Preview Image

(Klicka på bilden ovan som tar dig till låten Keep your helmet greasy på Youtube.)

I kväll (tisdag 18.9) firar Grease Helmet sitt debutalbum, men (enligt uppgift) utan att själva uppträda på festen. Partyt börjar klockan 19 på Bar Bäkkäri (Norra järnvägsgatan 21, Helsingfors) och jag undrar varför de inte tänker uppträda. Sannolikt är det frågan om något så tråkigt som kollissioner i turnékalendern med Amorphis eller Amoral, men om inte … kan det hända att Andy inte vågar debutera i Helsingfors? Kan det hända att han inser att det här är sista chansen att behålla spiran som rockens (nästan) enda kunglighet i Finland? Att om han fuckar up, så finns det ingen väg tillbaka …

I stället har bandet valt att inleda sin miniturné den 26 oktober i värsta skithålan, hotell Tulisuudelma i Vanda, även kallad ”en Sverigebåt på land”. Vis av erfarenhet, eller vad det nu kan vara, är bara tre spelningar bokade hittills. Följande dag är On The Rocks i Helsingfors på programmet, och en månad senare bär det av till lilla kuststaden Eura.

”Ingen brådska någonstans”, är budskapet som en m-y-c-k-e-t avslappnad Andy kom med i radiointervjun för Yle X i morse. Nä, vem skulle rusa mot sin egen potentiella undergång?

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.