Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Berätta om DIN bandskjorta!

24.10.2011 16:09 | Skriven av HBL Nöje i musik

Ramones sägs ha sålt fler skjortor än skivor. Sant?

Alla som nån gång brunnit för musik har sannolikt köpt en bandskjorta också. Ofta är de stora som tält, gjorda av övertjockt Fruit of the Loom-tyg och försök tvätta dem en gång så vrids de till oigenkännlighet – breda som en ladugårdsdörr och korta som Barbies napapaita – och de enda de kunde sitta bra på är en miniatyrversion av Hulken eller The Thing.

Men alla har sin egen favorit och bandskjortor kommer ofta med en bra historia, antingen som ett minne av en lysande konsert eller festival. Någon minns den där tjejen eller killen med ett visst bands t-shirt, som gjorde att man överhuvudtaget blev intresserad. Mitt eget värsta minne är av en svinsnygg, djupröd och långärmad Carcass-tröja med

Beatles var bland de första att trycka bandskjortor.

kirurgiska intstrument tryckta på ärmarna. Jag tog den av mig på en studentkrog i Göteborg – fråga inte varför – och först hemma märker jag att jag saknar den. Jag letade febrikt efter den i flera dagar på krigen och alla ställen jag besökt, men icke … tills jag följande fredag kommer till samma krog och ser en typ i svinsnygg, djupröd och långärmad Carcass-tröja med kirurgiska intstrument tryckta på ärmarna. WTF? Kan det vara … det måste vara. Jag står en lång stund och spanar på honom, tar några öl tills jag vågar gå fram och fråga var han fått tag på den. ”Köpt den”, säger han och går sin väg. Vad kan man göra? Slita den av honom. Det kanske inte är min, kanske det är en slump. Jag är inte stolt över det, men jag ger upp. Jag låter honom gå iväg med vad jag fortfarande tro är min älskade Carcass … det är sjutton år sedan nu.

En bra black metal-logo känns igen på att man inte vet vilket band det gäller. Nu efterlyser Hbl Feature din bandskjorta och dens historia! Hör av dig och berätta om din favoritbandskjorta, och låt dig fotograferas med den för Hbl:s specialartikel om bandskjortor!

Vill du vara med så skriv en rad till janne.strang@hbl.fi !

Och ja, det får vara Iron Maiden.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 svar

 • Tommy says:

  Jag glömmer aldrig snubben som tittade beundrande på min Ramoneströja och sa ”Yes, I like Raymonds”.

 • Tommy says:

  … jag måste fortsätta lite, ämnet ligger så att säga nära hjärtat. Den amerikanska skådisen och ståuppkomikern Brian Posehn älskar Slayer och hårdrock. Det finns inget bättre än Heavy Metal, säger han. Bevismaterialet är sanslöst svårt att förbise: Har du nånsin sett nån snubbe gå omkring i en t-skjorta med trycket ”I Love Lounge” eller ”Jazz Rules”? Själv har jag i mogen vuxen ålder alldeles för få paitun med bänditryck. KISS, Metallica, Motörhead, Mötley Crüe, Ozzy Osbourne, Thin Lizzy, Black Sabbath, AC/DC. Många gubbrocktröjor finns självklart i flera olika varianter. Dessutom har jag en Britney Spears-tröja. Hm, nå… I alla fall. Det är inte en stil utan en livsstil.

 • Sebastian Bergholm says:

  jag var en gång på sandvikens loppis för länge sen. en typ försökt få mig att köpa grejer. han såg ut som seriehandlaren i simpsons. efter att ha kollat igenom allt han hade och inte ville ha ngt föll blicken på hans skjorta. Ramones. Jag tar den där sa jag. Han tog av sig den och jag betalade 30 mark. Den stank otroligt illa men funkade bra i många år efter tvätt.

 • catariina says:

  Jag har en gång köpt en bändipaita på H&M. Men jag visste att jag just då VAR TVUNGEN att få en Nirvanatröja och i misstag såg en på H&M (varför finns de ens där?) såg jag det som ett tecken. Så jag gjorde det. Köpte en nirvanatröja på H&M. Och nu skriver jag det på internet. Självbevarelsedriften, var är du?

  Fast favoriten är ju naturligtvis från min första Kentspelning. Den är röd med en tiger och jag använde sönder den på en sommar.