Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Ge Guggenheimfyrken åt Klubi, Helsingfors!

31.08.2011 13:10 | Skriven av HBL Nöje i musik | Okategoriserad

Hörde i går den glädjande nyheten att Helsingfors tänker ansöka om att få arrangera MTV:s Music Awards 2012 eller 2013. Tycka vad man vill om MTV numera så måste jag stöda tanken, och lyfta på hatten åt Jussi Pajunen och gänget som klubbade igenom beslutet.

Dyrt blir det inte heller, stadens andel skulle uppgå till ca 1,5 miljoner, och då ska halva summan komma från staten, tycker Pajunen. Man kan hoppas att statens andel inte blir en knäckfråga, för är det inte just såna här grejer vi behöver i stan. Att Helsingfors för en vecka, ett veckoslut eller ens en kväll hamnar i den europeiska ungdomens blickfång är värdefullt, långt mer än vad siffror kan beskriva.

Lite liknande tankar ventilerades under HJK:s korta äventyr i den europeiska fotbollens elitserie förra veckan. Det internationella twitterflödet kring matchen lyfte Helsingfors och Klubi till en medvetandenivå som vi sällan haft i fotiskretsar, men som Mursu Muurinen och laget visade att är fullt nåbart med en ordentlig ansträngning.

Klubi spelade stundtals som ett europeiskt elitlag. När Pukki, Bah och några av de andra bärande namnen nu försvinner till storklubbarna, står man igen i ruta ett. Men skulle det inte gå att reversera effekten, och göra Klubi till ett lockande lag att spela i för internationella talanger. Jag tror ju inte att man bygger ett ManU eller Bayern i ett slag, men norska Rosenborg kunde stå som ett bra exempel. Med deras framgångar i Champions League lyftes den norska fotbollens nivå och rang avsevärt, och detsamma kunde hända i Finland.

De pengar som kastats bort på drömmarna om ett Guggenheimmuseum kunde staden i tället rikta till fotbollen, och helt fräckt favorisera HJK. Med 100 miljoner och ett löfte om spel i Champions League under kommande år är det inte omöjligt att suga till sig topptalanger. Staden skulle så att säga ”adoptera” HJK och låta dem stå som fotbollssymbol för staden, såsom man gör i Madrid med Real. Där anses det vara en hederssak att den spanska huvudstaden har ett internationellt konkurrenskraftigt lag som lockar fotbollens adel och förstärker också själva stadens varumärke. Nåt annat är det ju inte fråga om med Guggenheim heller.

Så, Helsingfors, dumpa Guggis, köp Klubi och bygg ut Bollis! Kanske fotbollsminister Arhinmäki kan övertalas att skjuta till lite statsandelar, även om hans hjärta tickar för Käpylän Pallo.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar

  • dober says:

    Nja!Stöder nog tanken att ge mera stöd för bättre framgångar men att bara stöda en klubbs strävanden är inte bra för att få fram mera egna talanger.För det behövs det konkurrens mellan olika klubbar.Om det fanns ENS ett lag som kunde (påriktigt!) matcha HJK vore fotbollen mer attraktiv och konkurrenskraftig. Läget är redan idag för ensidigt och tråkigt för hela sporten i detta land.

  • T-N-T says:

    Håller helt med föregående. Det är mera konkurrens som landets fotboll behöver. Ligan är nuförtiden urtråkig. Bäst vore det givetvis med lokal konkurrens, dvs att HIFK avancerar till fotbollsligan och utmanar HJK.

    I dagens läge drar ligamatcherna publikmängder kring ett par tusen, även HJK. Ingenting att jämföra med Norge. Dessutom klarar sej det norska landslaget mycket bättre än det finska. Jag tror visserligen inte att herr Strang menade fullaste allvar annars heller, men nog vore det som att kasta pengar i ån att belöna dylik verksamhet med 100 miljoner euro…