Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Semifinal 2, del 1

23.05.2010 15:47 | Skriven av Ola Södermark i Eurovision

Så blickar vi då vidare mot den andra semifinalen som avgörs torsdag den 27 maj. Det är 17 länder som tävlar här också om 10 finalplatser. Konkurrensen är betydligt hårdare än i den första semifinalen så det här kan ses som lite av ett eldprov. Sverige och Danmark tävlar här och bör ha riktigt bra chanser att klara sig vidare.

Det här kan vi förvänta oss från Semifinal 2:

1. Litauen ”Eastern European Funk” InCulto

Jag är helt av åsikten att det besitter en viss charm när ländernas egna musikaliska kultur syns i bidragen. Men i vissa fall blir det bara helt fel ändå. Jag vet inte om det beror på att det är svårt att avgöra om det här är något slags humorbidrag eller om det är på allvar. Det blir hur som helst mest enerverande och jag tröttnar innan låten ens är slut. (1/5)

2. Armenien ”Apricot Stone” Eva Rivas

Armenien gjorde Eurovisionsdebut 2006 och har sedan dess varit i final varje år och aldrig kommit sämre än på 10:e plats. Ett bra facit skulle man kunna säga. Det här är en av mina absoluta favoriter i år. En riktigt bra låt med en fin text om att föra med sig minnen av hemlandet när man flyttar ut i världen. Det svänger och jag vill dansa till det här. Ett toppbetyg i min bok. (5/5)

3. Israel ”Milim” Harel Skaat

Om det är gott om ballader i år så skulle man även kunna säga att Israel har balladernas ballad. Hjärta och smärta framförda på ett äkta och lidande sätt som gör att man tror på att han vet vad han sjunger om. Och på hebreiska dessutom, vilket bara gör det ännu vackrare. Men lika vackert som det hebreiska språket gör låten, lika svår kommer den säkert att kännas för tittare som bara kommer att höra den en gång, och det kan kosta dem segern. Men det här är helt galet bra. (5/5)

4. Danmark ”In a moment like this” Chanée & N’evergreen

Den här låten ratades av juryn i Sverige och kom inte med i den svenska uttagningen. Men danskarna gillade det här så mycket att den gick och vann där i stället. Men trots att det här är en bra poplåt med en hookig refräng så funkar det inte fullt ut. Mycket beroende på att kemin mellan sångarna inte finns där. Trovärdigheten lider och en bra radiohit faller platt på scenen. Vilket är synd, för annars hade det här kunnat vara en vinnarkandidat (3/5)

5. Schweiz ”Il Pleut de L’Or” Michael von der Heide

Ett lättviktare som passar i radion men som känns väldigt menlös på en Eurovisionsscen. Så kan man sammanfatta Schweiz bidrag i år. Harmlöst men lite tråkigt kan man också säga. Sångaren sjunger helt okej men saknar den karisma som skulle krävas för att lyfta den här låten. Schweiz har missat finalen tre år i rad nu och mycket talar för att det blir så även i år. Bättre lycka nästa gång! (2/5)

6. Sverige ”This is my life” Anna Bergendahl

Om sångaren i förra bidraget saknade karisma så har vi här en tjej som har mycket av den varan. Sverige satsar den här gången, efter många år med storslagna nummer, på något betydligt lugnare och mer avskalat. Lilla Anna med den stora gitarren är bara 18 år men har en otrolig förmåga att nå ut, och dessutom en helt fantastiskt speciell röst. Förbered er på gåshud. Hon förtjänar absolut en plats i finalen. (5/5)

7. Azerbaijan ”Drip Drop” Safura

Här har vi något som skulle kunna vara riktigt farligt, men av olika anledningar har de svårt att få det att fungera. Det enda som talar för framgång är en bra refräng. Framträdandet i den nationella uttagningen blir bara fel, i allt från sång till styling och koreografi. När de repeterar i Oslo är det betydligt bättre, både sångmässigt och visuellt. Men det känns fortfarande inte riktigt hundra. Det kommer nog att hänga på hur hon levererar på scenen på torsdag. (3/5)

8. Ukraina ”Sweet People” Alyosha

Ett land som verkar ha en svacka i år är Ukraina. Efter diverse strul med uttagningen av årets bidrag blev det till slut Alyosha som fick uppdraget. Efter att vi blivit bortskämda av bra låtar från Ukraina i några år nu så känns det här som ett riktigt bottennapp. Skrikig sång och en svag låt. Det är väldigt tveksamt om de ens kommer att kvalificera till finalen med det här. (2/5)

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.