Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Tillbaka till danstiden

05.11.2010 16:26 | Skriven av HBL Nöje i musik

Kom igen nu!

Det var vad jag tänkte när en polare ringde upp och undrade om jag var intresserad av att träffa Pandora aka. Anneli Magnusson för en intervju.

Varför skulle jag det?

Nå, hon är liksom tillbaka efter en lång tids kris och turnerar nu flitigare än någonsin sedan mitten av 90-talet.

Fair enough, sa jag, men egentligen ville jag bara skrika när minnena av hur dancevågen på 90-talet ödelade allt som hette rock och riktiga låtar, i stället var det umts umts umts överallt, Kurt Cobain sköt sig, Stone Roses splittrades, Morrisey drog till Los Angeles, Oasis blev skit, gitarrerna samlade damm i hörnet och själv slutade jag helt köpa ny musik. I cirka sju år var det enda jag hamstrade gamla vinyler med Bowie och Lou Reed, och massor av obskyra, självbekostade sjutummare.

Jag håller fortfarande Pandora och hennes kolleger Two Unlimited, Ace Of Base, Haddaway, Dr Alban och Basic Element som skyldiga till musikens förnedringstillstånd 1995–2002. Vi lider fortfarande av efterdyningarna av eurotechnon. Glöm inte heller Spice Girls och alla spin offs. Den amerikanska RnB:n. Och så George W Bush, Big Brother, American Idol och allt det andra i kölvattnet.

Så att träffa Pandora,eller Anneli (nu 40 år gammal) var en ganska laddad tillställning. Men hon är svensk och jag kan bete mig i salonger, så vi hade en mycket trevlig timme över varsin kopp grönt te på Kappeli. Och man kan säga att hon nog fått sitt straff för allt det jag anklagade henne för ovan.

Jag skriver ut en ordentlig intervju för Hbl inom överskådlig framtid, men kan avslöja lite av ramverket redan nu: Pandora-Anneli har haft en grymt dålig tur med folk hon träffat i musikbranschen. Hennes första skivbolag var skyldigt henne tre miljoner kronor, men stämde i stället henne på en miljon som chefen schabblat bort. Efter åratal i olika rättsinstanser vann hon, men bolaget hann gå i konkurs så det blev inga pengar. Sedan visade det sig att hennes man – som också var hennes manager – fifflat bort allt fyrk som de någonsin haft, och belagt deras gemensamma firma med skatteskulder upp över öronen. Den fighten pågår just nu i hovrätten. Till storyn hör också en rejäl burn out och krasch med påföljande depression som pågick i fyra år.

Och sedan fann hon Gud.

Senaste tre år har Pandora turnerat flitigt igen, både i kyrkor och på nattklubbar. Hon har producerat välgörenhetskonserter och skrivit låtar, och hon är mentor för nya talanger som hon försöker varna för branschens fällor.

Det var en mustig diskussionstimme på Kappeli, och jag ångrar inte alls att jag dit för att lyssna. ska väl tillägga att Pandoras elfte album kommer på nästa års sida. Nittiotalet är här igen.

Och tror ni mig inte, tro på det här: När jag kom tillbaka till redaktionen låg Ace Of Bases nya album och väntade i postfacket.

Nittiotalet … Gud hjälpe.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.