Nöjesbloggen

Vi var säkert där också
Header

Eurovisionen, Semifinal 1, del 2

19.05.2010 17:57 | Skriven av Ola Södermark i Eurovision

9. Polen ”Legenda” Marcin Mroziński

Här blir det musikalkänsla i mängd och massor. Storslaget, pampigt och oerhört dramatiskt. Men jag får ändå en känsla av att det inte leder någonstans. Det står och stampar på samma ställe, trots att Marcin tar i för allt vad han är värd lyfter det aldrig. Och likt såpbubbla som spricker är han och hans framträdande borta ur minnet när låten tar slut. (2/5)

10. Belgien ”Me And My Guitarr” Tom Dice

Singer-songwriterkille står med sin gitarr och sjunger en kärlekssång. Känns det igen? Alltför väl skulle jag vilja säga. Och utan något slags spänningsmoment eller unikt blir det snabbt otroligt tråkigt. En enda lång gäspning för mig, och säkert för många andra. Så herr Dice får nog åka hem med sin gitarr, för det här har vi sett förut. (1/5)

11. Malta ”My dream” Thea Garrett

Ännu en storslagen ballad från Malta, vilket blivit något av deras signum här i Eurovisionen. Nu är det unga Garrett som ska axla maltesiska balladdrottningen Chiaras mantel och ta Malta till nya höjder. Pampigt är det och hon har en bra röst så det borde gå vägen. Men jag kan inte riktigt bestämma mig om den stora fågeln hon har bakom sig på scenen är ett snyggt eller katastrofalt val.
(3/5)

12. Albanien ” It´s All About You” Juliana Pasha

Albanien fortsätter på samma disco-pop spår som man körde med förra året. Då räckte det till en finalplats, så varför skulle det inte funka i år också? Jag tror mycket riktigt att det kommer att räcka till final och kanske även till en ganska skaplig placering där. Om bara nerverna håller. För det här är en bra poplåt med en omedelbar refräng och ett härligt sväng. Och när startfältet är så balladtätt så är det en stor fördel. (4/5)

13. Grekland ”Opa” Giorgos Alkaios & Friends

Är det nåt man kan förvänta sig av Grekland så är det att det ska låta grekiskt. Och det gör det även i år, även de lätta och flirtiga rumpskakningsnummer som vi sett på senare år inte alls syns till här. Nu är det mer manlig pondus på scenen. De stånkar och stönar fram ett nummer som det tar några lyssningar att förstå sig på. Men det finns en melodi långt där inne och lyckas de bara förmedla den så kan det gå riktigt bra. Säkert kommer de att få en del röster enbart på grund av de hunkiga dansarna också. (4/5)

14. Portugal ”Há Dias Assim” Filipa Azevedo

Balladdags igen. Ung flicka som sjunger en typisk Disneyballad. Rösten är stark men hon verkar väldigt osäker på scenen, det händer inte speciellt mycket heller under framträdandet. Det är definitivt en nackdel om man inte sjunger fantastiskt bra eller speciellt. Men låten är bra, en av de bättre balladerna i tävlingen faktiskt, så jag tror att det här kan räcka hela vägen till final. (4/5)

15. Makedonien ”Jas Ja Imam Silata” Gjoko Taneski

Typiskt Makedonien är min första reaktion. Rock är ett välbeprövat recept härifrån. Elgitarrer som skriker och och en refräng som inte riktigt håller måttet. Och på toppen av det, ett rappinslag som känns lite malplacerat. Men Makedonien brukar lyckas glida in i finalen trots att man ofta skickar ganska mediokra låtar. Just på grund av att rockbidragen i år är ganska få så kan de mycket väl lyckas igen. (2/5)

16. Vitryssland ”Butterflies” 3+2

Är det något man brukar lyckas med från Vitryssland så är det snygga och påkostade musikvideos till sina bidrag. När det sen gäller att ta sig till final sedan så brukar man misslyckas. Enda gången man lyckas kvalificera sig till final var 2007 här i Helsingfors. Jag tror dessvärre inte att man kommer att lyckas i år heller. Det är en vacker låt, men utan musikvideons snygga specialeffekter är det ganska tråkig (2/5)

17. Island ”Je Ne Sais Quoi” Hera Björk

Island upprepar 2008 års koncept och satsar återigen på disco för hela slanten. Och även om Hera inte är riktigt lika bra som Euroband var för två år sedan tror jag att det kommer att gå riktigt bra för Island. Förra årets kom man ju på andra plats efter Norge, och det är andra gången på 10 år som man kommer just tvåa efter ett nordiskt grannland (1999 kom ju Selma tvåa efter svenska Charlotte Nilsson i Jerusalem) Riktigt så hög placering blir det inte i år, men final bör det absolut bli. (4/5)

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.